Organizmy żyjące

O następstwie roślin decyduje też głębokość systemu korzeniowego, co wiąże się z pobieraniem składników pokarmowych z określonych warstw gleby. Należałoby na przemian uprawiać rośliny głęboko, średnio i płytko korzeniące się. Rośliny głęboko korzeniące się to burak ćwikłowy, marchew, kapusta, rośliny o średniej głębokości systemu korzeniowego to groch, sałata, fasola, kalafior, a rośliny płytko ukorzenione to ogórek, cebula, rzodkiewka, szpinak.

Zadaniem zabiegów uprawowych jest przygotowanie gleby do uprawy roślin w ten sposób, by stworzyć im jak najlepsze warunki do wzrostu i rozwoju. Należy ograniczyć liczbę orek, gdyż w wyniku odwrócenia gleby następuje gwałtowna zmiana proporcji między powietrzem glebowym, wodą a fazą stałą oraz zmniejsza się ilość i aktywność mikroorganizmów glebowych.

Organizmy żyjące na powierzchni gleby, przystosowane do światła i dużej ilości tlenu, zostają wrzucone na pewną głębokość, a na wierzch wydostają się mikro-organizmy przystosowane do życia w warstwie o większej wilgotności i z małym dostępem powietrza. Aktywność organizmów glebowych (bakterie, glony, grzyby, dżdżownice, owady) decyduje o plonowaniu roślin, dlatego nie powinno się wykonywać czynności zmniejszających ich sprawność. Uprawki mechaniczne powinny być tak dobrane, aby spulchniały glebę bez jej odwracania. Do spulchnienia gleby oraz jej rozdrobnienia i wymieszania mogą służyć brony talerzowe, o średnicy talerzy od 50 do 60 cm, lub w przypadku dobrych warunków glebowych kultywator.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>