Odwar ze skrzypu polnego

Odwar ze skrzypu polnego {1 kg świeżych albo 150 g suszonych liści do 101 wody) stosuje się, opryskując liście w rozcieńczeniu 1 :4, przeciwko mączniakowi

produktów żywnościowych, gdyż mimo że często nie wyglądają one tak efektownie jak żywność sprowadzana z Zachodu, mają przeważnie większe walory zdrowotne.

W ostatnim czasie nastąpił w Polsce rozwój rolnictwa ekologicznego, odrzucającego preparaty chemiczne i bazującego na środkach pochodzenia biologicznego i mineralnego, nie przetworzonych technologicznie. Zarejestrowano już około 300 gospodarstw ekologicznych, a wiele przygotowuje się do podjęcia takiej produkcji (okres przygotowawczy trwa około 3 lat). W trakcie przygotowania jest ustawa o rolnictwie ekologicznym. W Polsce planuje się wspieranie proekologicznej, tradycyjnej produkcji rolnej i te działania będą realizowane zgodnie z rozporządzeniem EEC/2078/92/. Jej celem jest zaopatrywanie w żywność, o dobrej jakości zdrowotnej, ludności mieszkającej w regionach, w których gleby wykazują wysoki stopień zanieczyszczenia. Dotyczy to głównie mieszkańców Górnego Śląska oraz innych obszarów ekologicznego zagrożenia.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>